Textilier

Textilier tillverkade av hampfiber är minst tre gånger mer slitstarka än bomull.
De är också mjukare, varmare, svalare och mer vattenabsorberande.


Hampatyg går att få fram i skiftande grovhet, allt från sidenliknande kvalitet till grövsta säckväv. Skor, ytterkläder, kavajer, byxor, strumpor och underkläder kan tillverkas av giftfri hampa. Fina sängkläder, sköna frottéhanddukar (mer vattenabsorberande än bomullsfrotté) och mjuka blöjor och bindor som inte kräver råvara från skogarna är några andra produkter.

Den som bär kläder av hampa märker att de svalkar på sommaren och värmer på vintern.

Tyger av hampa skyddar bäraren effektivt mot den skadliga ultravioletta strålningen.


Hamptygets slitstyrka är välkänd. Guldgrävarnas jeans var gjorda av hampa: Det enda tyget som tålde att bli utsatt för vatten i timmar. Klicka här för att läsa mer om Levi's första jeans

Dessutom är hampa mycket resistent mot värme. Även vid +370° C sker ingen färgförändring. Vid uppvärmning till 1000 grader förkolas materialet, men utan att fatta eld; intressant för bl.a. flygbolagen!

Fibrerna är antistatiska vilket gör att tyget inte drar åt sig smuts.

Hampfiber går även att använda som madrassfyllning, möbelstoppning, tapeter och mattor med mera.

Hälften av de kemikalier som produceras i t.ex. USA häller odlarna ut på sina bomullsfält i form av bekämpningsmedel och konstgjord gödning.

Aralsjön i Centralasien är ett innanhav som försvinner i snabb takt och kvar blir en steril saltöken. Denna enorma ekologiska katastrof beror på att man leder om vatten från floderna till att konstbevattna enorma bomullsodlingar. Bomullsodlingar är mycket krävande och plantorna suger ut jordarna på stora mängder näring.

Hampa växer som ogräs (3-6 m på en säsong), klarar av de flesta parasitangrepp och behöver inga konstgjorda gödnings- eller bekämpningsmedel. Rötterna går djupare än de flesta kommersiella grödor och binder marken vilket förhindrar jorderosion. Hampan tillför jorden näringsämnen och man kan odla hampa år efter år på samma marker utan att växla gröda.