Henry Ford och hampan
Den tyske ingenjören Rudolph Diesel uppfann dieselmotorn redan 1893, vilken var tänkt att drivas av en mängd olika bränslen, särskilt av fröoljor och andra vegetabiliska oljor.

Ford Motor Company i USA drev under 1930-talet en framgångsrik försöksanläggning i Michigan där man framställde nya material och olika biobränslen. En av de främsta råvarorna i dessa experiment var hampa, vilken bl.a. växte på Henry Fords privata ägor.
1937 samlade Ford till en pressvisning av en ny bilmodell. Inför fotograferna gick man lös på bilen med en slägga. Karossen var gjord av en organisk plast innehållande hampfiber vilket fick släggan att studsa och knappt ge en enda skråma. Dessutom kunde motorn drivas på etanol, vilken kan framställas av hampfiber och andra växtfibrer.
En väldokumenterad konspiration sattes igång av den mäktiga petrokemiska oljeindustrin, med firman DuPont och mediamogulen William Randolph Hearst i spetsen. Dessa använde sitt enorma politiska lobbyinflytande i USA till att effektivt stoppa Ford och andra som utmanade oljeindustrin med dylika uppfinningar.
 
Tillbaka till hampans historia